Cascadia Bordspel

Wat is Cascadia?

Het Cascadia bordspel is een uniek en uitdagend strategie spel dat speelt in de Pacific Northwest regio van Noord-Amerika. Het spel speelt zich af in de toekomst, waar de Cascadia regio zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijd centrum van technologie en innovatie. Spelers nemen de rol aan van leiders van verschillende steden en gemeenschappen in de regio, die strijden om invloed, macht en rijkdom te vergaren.

Een van de kenmerken van het spel is de aandacht voor detail in de weergave van de Cascadia regio. De kaart van het spel is gebaseerd op echte geografische locaties en bevat bekende bezienswaardigheden zoals Mount Rainier, de Space Needle, en de Columbia River. Dit geeft spelers een gevoel van authenticiteit en helpt bij het verkennen van de regio terwijl ze het spel spelen.

Het spel bestaat uit meerdere rondes, en in elke ronde moeten spelers hun steden en gemeenschappen uitbreiden, hun economie ontwikkelen en technologische innovaties ontdekken. Ze moeten ook keuzes maken over hoe ze hun invloed en macht zullen uitoefenen, of dat nu door middel van diplomatie of militaire macht is.

Een van de leuke aspecten van het spel is dat er geen enkele “juiste” manier is om te winnen. Spelers kunnen hun eigen strategie kiezen en hun eigen pad kiezen naar de overwinning. Dit maakt het spel telkens weer interessant en uitdagend om te spelen, ook voor herhaalde keren.

Een ander interessant aspect van het spel is hoe het technologie en innovatie in de game verwerkt. Elk speler heeft de mogelijkheid om zich te concentreren op verschillende technologische domeinen zoals duurzame energie, geneeskunde, en robotica. Dit voegt een extra dimensie toe aan het spel, aangezien spelers beslissen welke technologieën te ontwikkelen en te implementeren in hun gemeenschappen.

Al met al is Cascadia een uniek en uitdagend strategie bordspel dat een geweldige speelervaring biedt. Het combineert een interessante setting, een goed uitgedacht spelmechanisme en veel speelbaarheid. Zeker een aanrader voor liefhebbers van strategy games.

Wat zijn de spelregels bij het Cascadia bordspel?

De spelregels van Cascadia kunnen enigszins variëren afhankelijk van de specifieke versie van het spel die je speelt, maar hier is een algemene uitleg van hoe het spel gespeeld wordt:

 1. Elke speler begint met een stad of gemeenschap op de kaart van de Cascadia regio.
 2. Elke ronde bestaat uit een aantal fasen, waaronder:
 • Planning: spelers beslissen welke acties ze gaan ondernemen en plannen hun zetten.
 • Uitvoering: spelers voeren hun geplande acties uit.
 • Economische fase: spelers verdienen geld door belastingen te heffen en handel te drijven.
 • Technologie fase: spelers kunnen puntjes besteden op technologieën om hun gemeenschappen te ontwikkelen.
 1. Tijdens de Planning fase, kunnen spelers onder andere beslissen om:
 • hun stad of gemeenschap uit te breiden door nieuwe gebouwen en infrastructuur te bouwen
 • hun economie te ontwikkelen door het aantrekken van nieuwe bedrijven en bevolking
 • technologische innovaties te ontdekken door het besteden van onderzoekspunten
 • diplomatie te bedrijven met andere steden en gemeenschappen om invloed te verwerven
 • hun militaire macht te versterken door legers op te leiden en wapens te ontwikkelen
 1. Tijdens de Uitvoering fase, voeren spelers hun geplande acties uit en kunnen ze ook conflicten met andere spelers hebben.
 2. Tijdens de Economische fase, verdienen spelers geld door belastingen te heffen van hun bevolking en door handel te drijven met andere steden en gemeenschappen.
 3. Tijdens de Technologie fase, kunnen spelers puntjes besteden op technologieën om hun gemeenschappen te ontwikkelen in verschillende domeinen zoals duurzame energie, geneeskunde, en robotica.
 4. Het spel eindigt wanneer een bepaalde conditie is vervuld, zoals bijvoorbeeld wanneer een speler een bepaald aantal invloedspunten heeft verzameld. De speler met de meeste invloedspunten aan het einde van het spel is de winnaar.

Let op: deze zijn de algemene regels, de specifieke versie van het spel kunnen variëren, dus raadpleeg de spelregels in het bijgeleverde handleiding.